Användarverktyg

Webbverktyg


6-aringar

Föräldrarnas berättelser om deras barns utveckling

6-åringar

Bild 1: Önskelistor. Den översta skriven vid 6 år och den understa vid 7 år.

Yngsta dottern fuskade sig igenom nästan en hel termin blockflöjt utan att kunna noter. Hon memorerade alla låtar utantill direkt när de fick en ny låt. När läraren upptäckte det och krävde att hon övade på noter blev det motstånd hemma. ”Jag orkar inte. Det verkar så svårt.” Jag visade henne ett papper där noterna var översatta till toner och efter tio minuter kunde hon dem. Hon hade bara inbillat sig att det var svårt. Då 6 år gammal.

Samma barn verkar ha en begåvning för piano. Efter första pianolektionen i somras (8 år gammal) kom pianoläraren ut helt lyrisk: ”S kan ju spela med två händer!” (Hade aldrig sett barnet göra det tidigare.

Filuren, 6 år, vaknar på morgonen: ”Pappa, jag tror jag har räknat ut hur magnetism fungerar” Därefter följde 20 minuters teori, som visserligen var helt fel, men var klart genomtänkt och drog paralleller till bla elektricitet och gravitation.

Filuren, 7 år, 10:e december, har lyssnat på föräldrar och tonåringens diskussion om VARFÖR Nobel/dynamiten varit så viktig.

Fröken: God morgon klassen, kan någon berätta vad det är för speciell dag idag?
- Filuren räcker upp handen och håller trekvarts föreläsning om Nobel, dynamitens överlägsenhet gentemot nitroglycerinet, dess påverkan på världsekonomin, utbyggnaden av järnvägarna i världen och den påföljande koloniseringen och globaliseringen…
- Fröken ringer till mamman med ett lätt panikslaget skratt i tonfallet…

Bild 2. Tal som 6-åriga sonen räknat ut i huvudet.

Bild 3. Flicka 6,5 år. Prinsessa och prins.

Bild 4. Flicka 6 år Fågel
Bild 5. När min son var 6 år ritade han den här kartan. Han har full koll på länder och älskar att rita kartorBild 6. Flicka 6 år Efter 5 minuter ensam i garaget kommer dottern upp med en våg som hon gjort. På mitten har hon mätt ut var snöret måste sitta för att det ska bli balans.

Bild 7. Flicka 6 år löser korsord för vuxna

Bild 8. Flicka 6 år 9 mån. Pysslat ett sminkbord med borste av eget hår, ögonskugga och rouge av avskalade kritor, läppglans av stiftlim m krita i.

Bild 6.

Bild 9. Några dagar efter 6 årsdagen lade hon detta 750-bitars pussel. Det tog ungefär 4 dagar med endast lite vägledning och support.

Bild 10. Pojke 6 år. I flera veckor höll han på för att få fullständigt symmetriskt och så förklarade han vilken funktion varje bit hade.

Bild 11. Sex-årig pojke har pysslat lite. Det finns motor och propeller av grillfolie. ankare och säten samt höj- och sänkbart segel.

Bild 12. Fyra st pojkar byggde varsin ”bayblade” av lego. En av dem är särskilt begåvad.

Bild 13. Klassen fick i uppgift att rita vårtecken. Min dotter ritar sin syster med pollenallergi. De andras bidrag ses på bilden ovanför.När sonen var 6 år åkte vi bil och han började beundra solnedgången. Han frågade vad som skulle hända om vi började gå mot solen. Jag kontrade med genom att fråga om han kom ihåg hur jorden ser ut. ”Just det, den är rund!” Vad skulle hända då om vi gick mot solen, frågade jag vidare. ”Vi skulle hamna i en nedförsbacke” svarade han. ”Vad skulle hända då?” Han tänkte en stund och svarade: ”vi skulle hamna i en evig knipa”. Flicka som snart ska fylla 6 löser sudoku. (Vuxennivå)

När sonen var 6 år skulle han börja åka wakeboard. Storebror, 10 år, hade redan kommit upp. Då ber sonen pappa att de två ska åka ut med båten på kvällen. Sonen säger “jag vet att om jag provar tillräckligt många gånger så kommer jag upp”. Han var varken arg eller frustrerad, bara konstaterade detta. Behöver jag säga att han kom upp den kvällen?

Bild 14. Pojke 6 år älskar matte.

Bild 15. Pojke 6 år. Beskrivning till hur man löser Rubiks kub. Trots denna utmärkta förklaring lyckades jag inte. Själv löser han den på under tre minuter.

Bild 16. Pojke 6 år teckande en förklaring till hur ljudvågor absorberas av gardinen.


Pojken spelar något dataspel med sin jämnåriga kompis (6 år). Kompisen vill spela ny spel. Sonen berättar sedan till mig: Mamma X kan inte utrycka sig bra än. Varför, frågar jag. Jo X använder inte rätt ord till exempel, X säger ny spel och det är nytt spel.(6-årig språkpolis).

Under en tid hade familjens lilla filur uppmärksammat procent och hur det används på olika sätt på tv, och vi hade pratat lite om att 100% är en hel eller liksom alltihop av nånting. Så en kväll sade hen ”Mamma, ungefär 65% av min vakna tid är jag i skolan eller på fritids. Är det riktigt rimligt?!” En kontrollräkning visade att det var närmare 63,5% om hen somnar i vanlig tid.

Bild 17. Flicka 6,5 år Sjöjungfru.

Bild 18. Pojke 6 år. Vampyr

Bild 19. 6 år förskoleklass. Övning att skriva siffror.

Dottern (6,5 år) läser undertexterna på amerikanska filmer, det måste väl vara väldigt tidigt? Jag blir ofta så förvånad över att hon bara kan saker utan att vi någonsin märkt att hon har övat på det.

”En vecka är jag fyra år äldre än lillebror” Pojke 6:7 år som fyller 7 år 12 dagar före lillebror som då blir 4 år i år.

Bild 20. flicka 6 år 11 mån. Fågel från Pokemon

Bild 21. Pojke 6 år. Kopplings-schema för elkontakt.

Bild 22. Pojke 6 år 1 mån. Bygger på datornGillar dotterns helt egna mattegåta. ”Jag och lillasyster är tillsammans en 10-kompis och det skiljer 2 år på oss. Hur gamla är vi?”

Dottern 6 år, gör uppgifter i min Mensa övningsbok. Hon säger: ”mamma vems bok är detta?” Jag svarar att det är min. Och hon svarar, ”bra för mina böcker är inte så utmanande…”.

Film 1. Pojke 6 år 2 mån läser Biltemas katalog


Bild 23. Flicka 6 år 11 mån. Pokemonfigur.

Bild 24 6 år - Många byggen. Detta av toalettrullar och med gunga samt en inbyggd en hiss där en liten docka kan hissas upp och ned (med snurran på sidan).

Bild 25. Pojke 6 år bygger många olika konstruktioner med funktioner

Frågade 6 åriga filuren om hon tyckte förskolan var bättre än skolan.
-Ja, för det är där jag lärt mig allt.
- Men du lär dig väl nåt i skolan också?
- Gör jag?!
- Ja det gör du väl?!?!
- Hur vet du det?????? Det kan ju inte du veta!
- Nä det vet jag inte men jag hoppas att du gör det!
- Ja mamma, hoppas kan du ju göra. (allt med en suckande underton innan hon dök ner i sin Harry Potterbok)

Minns när sonen satt i baksätet och jag körde. Jag förklarade vad udda o jämna tal var, och hans fråga var direkt: ”Vad är noll då?” Då var han sex.

Bild 26. 6-åringen gör ett intelligenstest till sina föräldrar som de inte lyckades klara.

Bild 27. Sex-åring bygger pärlplattor i massor - helst stora och gör egna mönster.Sexåringen och jag åker bil på okända vägar i kringelikrokar. Sexåringen säger: ”När jag tittar på solen vet jag precis var mitt hus ligger, det ligger ditåt.” Jag som sett kartan över området vet att det stämmer exakt. Jag berättar för sexåringen att man förr i världen navigerade just på det sättet, och även tittade på stjärnorna på natten. Sexåringen lutar sig bakåt och ser både drömsk och lycklig ut.

Bild 28. Sex-årig pojke ritar alfabetets bokstäver med bilder till

Bild 29. Pojke 6 år lägger 1000-bitars pussel. Klart på 4 timmar.
Från sex-åringen idag vid lunch, ”Mamma jag vet hur man skiljer på ng och gn ljud och stavning, tex lugna och Magnus”. Vi har aldrig pratat om det.

Sonen fick erfara att det kunde vara bra att kunna läsa. C:a en vecka efter detta konstaterande började han läsa samtliga böcker om Lasse-Majas detektivbyrå. Sen lärde han sig engelska själv och sitter nu med läsförståelsetexter för åk 9.

Bild 30. Sex-åring lär sig japanska alldeles själv.

Bild 31 Flicka 6 år. Skapandelusten tar över vid skogspromenaden.Detta är en vers av min 6 åring. Hon dikterade och jag dokumenterade ordagrant. Jag blev stolt, glad och lite rädd.

NÄR JAG ÄR NÅGOT SOM JAG INTE TROR ATT JAG ÄR
- DU ÄR ALLTID FINARE ÄN DU TROR
- DU KAN SKAPA EN EGEN VÄRLD
- INUTI HAR DU DITT EGET HJÄRTA SOM INNEHÅLLER ANDRA PERSONERS KÄRLEK
- GUD HAR SKAPAT DITT EGET HJÄRTA SOM ÄR KÄRT
- DU KAN SE SAKER SOM DU INTE TROR ÄR SANT
- ÅREN ÄR TID OCH TID ÄR KÄRLEK
- DU ÄR DEN FINASTE JAG SETT
- DITT LIV ÄR DET FINASTE DU HAR
- DU ÄR DEN BÄSTA, DU KAN BARA INTE SE OCH HÖRA VAD ANDRA SÄGER
- ALLTING SOM FINNS ÄR DITT EGET LIV OCH DITT EGET LIV ÄR KÄRLEK
- DITT LIV ÄR DET BÄSTA DU KAN SE I VÄRLDEN
- DU KAN BARA INTE TRO ATT DU ÄR SÅ FIN SOM DU ÄR
- DU ÄR DEN FINASTE I VÅRAN VÄRLD
Yngsta dottern fuskade sig igenom nästan en hel termin blockflöjt utan att kunna noter. Hon memorerade alla låtar utantill direkt när de fick en ny låt. När läraren upptäckte det och krävde att hon övade på noter blev det motstånd hemma. ”Jag orkar inte. Det verkar så svårt.” Jag visade henne ett papper där noterna var översatta till toner och efter tio minuter kunde hon dem. Hon hade bara inbillat sig att det var svårt. Då 6 år gammal.

Kunde Europas alla flaggor vid 6 år, alla kråkfåglar på latin vid 5-6 år, kan alltid en herrans massa låtar från eurovision och vi konstaterade vid 9 års ålder att han har ett glasklart minne från en kväll när han var 3.

I förskoleklass sa pedagogen att hon på 30 år aldrig haft ett barn som hon, och att hon var minst på samma nivå som de som var 8-9 år, samt att hon hade problem med att de andra barnen inte förstod vad hon sa, dels pga att orden var för svåra, och dels pga att jon pratade om för avancerade saker.

Se vidare:

6-aringar.txt · Senast uppdaterad: 2023/03/19 08:13 av anita