Användarverktyg

Webbverktyg


5-aringar

Föräldrarnas berättelser om deras barns utveckling

5-åringar

Min son, nyss fyllda 5 år, hade önskat sig lego. At-At. 14 år stod det på paketet. Han bygger ihop allting själv efter de ritningar som medföljer. Sen plockar han genast isär det.
Jag: ”Vad gör du? Du har ju nyss…”
Sonen: ”Jo, men nu vill jag bygga ihop den utan ritning, så då må jag ju plocka isär den först.”

Bild 1. 5-årig son lyssnar på melodifestivalen och hör en bra låt ””I just wanna feel this moment” - det var en bra låt, jag måste skriva ner det”. Ljudade fram stavelsen.

Bild 2. Son 5 år bakar egenpåhittade kakor efter eget tycke i köket. Efteråt skriver han ner receptet och döper de till Gummikakor då konsistensen blev lite gummiaktiga.

Bild 3. Pojke 5 år har ritat av sitt gosedjur.

Bild 1Bild 2Bild 3
Min 5-åring ska bli chef på ortopeden när hon blir stor.

Pojke ca 5 år pantar burkar. ”Jag ska ha 12 kr och storasyster 9 kr” ”Varför då” ”Jo för att 6 burkar á 50 öre var bara mina och resten ska vi dela på, totalt blev det 21 kr, minus 3, det blir 18, delat på 2 blir 9 och så plus 3 för mej”.

Dottern 5 år förstod algebra direkt utan förklaring. Vid 6 års ålder förstod hon negativa tal också helt på egen hand. Som 6-åring ang en kommentar om Stephen Hawking säger hon att hon är också väldigt intresserad av svarta hål och kommer med en ingående förklaring om hur de uppstår.

Bild 4. Flicka 5 år skriver en lista på vad hon vill göra.

Bild 5. Flicka 5 år 7 mån Jag äjgaj dej med.

Bild 6. Pojke 5 år lagar korv stroganoff.Tolkningen är *1 1000 g grädde *2 3 liter salt *3 1 g. peppar *4 Lika mycket korv *5 Lika mycket tomatpuré, senap och lök (Det tog ju slut på papper så han förkortade på slutet)

Bild 4 Bild 5Bild 6

Barn 5 år, 5 mån: ”Det är roligt när jag hör ett ord som jag inte riktigt kan. På engelska.”

Vi upptäckte att vår lilla på 5 år, har nån grad av matematiskt sinne just genom Fibonaccitalen. Vi var på Universeum och de hade markerat talserien på trappstegen i en lång trappa och skrivit 0,1,1,2,3,5,8,13,21. Då konstaterade hon att nästa tal får man genom att lägga ihop de två sista.

Vi åkte bil genom en tunnel i Norge när min son var 5 år gammal. Han frågade varför nån hade borrat hål i taket på tunneln (man kunde se ca 5 cm breda borrhål här o där). Jag svarade att man hade borrat för att det var där man hade stoppat sprängmedel när man gjorde tunneln genom berget. Då tänkte han högt: ”Men hur kan man stoppa in sprängmedel uppåt, det skulle ju bara ramla ut igen? Hmmm…Jag tror man hällde krut i en strut, så kunde man trycka fast struten i hålet.”

Bild 7. Pojke 5 år 3 mån. Sonen hade tidigt i livet en passion för siffror och tabeller. Här på bilden var han 5 år och 3 månader. Det vi ser är hans poängsystem 1-5 för bidragen i Eurovision Song Contest finalen 2012, för att lättare sedan kunna dela ut sina poäng 1–8, 10 och 12 poäng. Hans egna påhitt. Vi var vana att han gjorde listor och scheman så det var inget vi reflektera över då som annorlunda. Här en bild på poängen vid Melodifestivalen.

Bild 8. Vår 5-åring som började FK 1 år tidigt med första läxan.

Bild 9. Flicka 5 år. Jag älskar att vara glad

Bild 7Bild 8Bild 9


äldste filurens femårskontroll fick BVC-sköterskan till slut stoppa honom när han började måla ”rören som blodet går i” på huvudfotingen ??

Sonen 5 år har mejlat sin lärare i förskoleklass, han är irriterad över att de andra barnen inte är tysta …
Subject: Hökt Gud
Det är Hökt i Klassen Jag bIhövär skrika för att höras
Jxxx
Skickat från min iPhone

Min äldste, nyss fyllda 5 år, hade önskat sig lego. At-At. 14 år stod det på paketet.
Han bygger ihop allting själv efter de ritningar som medföljer. Sen plockar han genast isär det.
Jag: ”Vad gör du? Du har ju nyss…”
Sonen: ”Jo, men nu vill jag bygga ihop den utan ritning, så då må jag ju plocka isär den först.”

Bilder 10 och 11: Jag vet inte om detta är ”filurligt” men jag hittade första matteboken från åk 1 ht, där barnet (6,5 år)hade fått läxan att skriva det största talet denne kunde. Barnet ritade helt på egen hand en liggande åtta och sa ”jaha, jag får väl skriva tecknet för oändlighet för det är det största tal jag vet”. Några dagar senare skulle de träna på ”fler/färre”. För att dryga ut tiden ritar barnet mycket detaljerade saker. När barnet tröttnat på det och kommer till nästa uppgift gör hen om uppgiften till en serie om en blommas uppkomst och död samtidigt som hen följer uppgiften med ”färre än”, notera stjälkarna på slutet när blomman vissnat och första rutan när fjärilen pollinerar.

Sonen började spela trumpet som 5-åring. Kunde läsa noter direkt på första lektionen, som om han redan lärt sig det tidigare.

Bild 12: Pojke 5 år skriver till tomten angående lillebror - Här finns ingen snäll Einar. Han kommer inte få några julklappar.

Flicka, 5 år, har en mamma som är lågstadielärare. En söndag kväll ska mamman plocka ihop sina matteböcker som ska med till skolan igen efter helgen. Det är alla övningsböcker för årskurs 1 inklusive böcker med extrauppgifter. Hon letar överallt och kommer till slut på att titta i barnkammaren där dottern har en egen liten skolbänk. I den ligger matteböckerna, samtliga uträknade.

Bild 12. Flicka 5 år leker psykolog

Bilder 13 och 14. Dottern ville måla warhammerfigurer som pappa gör, så det fick hon! Denna kom hon trea med i en lokal tävling, hon var drygt 5 när hon målade den. Pappan hjälpte till att blanda ihop färger efter hennes önskemål bara, hon målade allting. Som man kan se på andra bilden, där hon håller figuren i sin vänstra hand, är inte figuren särskilt stor!

Bilderna 15, 16 och 17. Tre olika SMS mellan mamma och son.Bild 18. Här har dottern fått i uppdrag att rita av en bit av Pippi till ett gemensamt konstverk. Då var hon 5 år.

Bild 19. Pojke 5 år har ritat solsytemet. Fick hjälp med att skriva Saturnus

Bild 20. Pojke 5 år 6 mån. Från filmen Star Wars At-at och snowspeeder

Min filur är fem idag och kan nästa alla djurarter så nu lär ha sig dem på engelska istället, och vissa på spanska. Pratar engelska med de engelskspråkiga barnen på förskolan. När jag kom en dag stod han vid fönstret och sa look there is my car. Dessa underbara filurer!

5-åriga sonen: ”Det här är den legonistiska revolutionen. Först hade jag nästan inget lego och nu har jag massor.” Förälder: Vad berodde revolutionen på då? Sonen 5 år: ”Det vet man inte riktigt ännu”

Film 1. Sonen 5 år har gjort sitt första spel på surfplattan.

Bild 21. 5-årige sonen vägrar konsekvent skriva och rita men så behövs ett grattiskort till hans kompis. En pense', särskilt noga med de sammetsmatta bladen!

Bild 22. 5-årige sonen tränar på att skriva små bokstäver.

Bild 23. Pojke 5 år har lärt sig ryska alfabetet via Youtube.


När filuren (pojke) var 5 hade vi en lek: Han sade 1, jag svarade 2. 2+2? Han svarade 4. 4+4? Jag svarade 8. Så här fortsatte vi med huvudräkning upp till 6-siffriga tal (där största hindret blev att det till slut var svårt att minnas vilket tal vi adderade).

Bild 24. Pojke 5 år och 4 mån jobbar med gångertabellerna på förskolan.

Bild 25. Pojke 5 år, gör läxa åt sina föräldrar men gör sedan läxan själv.

Bild 26. Pojke 5 år. Instruktioner till klasskamrater hur man skriver bokstäverna.


Film 2. Vi har en dotter som är konstaterat särskilt begåvad men lillebror har vi aldrig tänkt på i dessa banor. Men nu har han överraskat oss. Sitter och programmerar på systers dator där programmerings-kommandot är på engelska, vilket verkar inte störa honom…

Bild 27. 5 år pojke. Han ville lära sig lite multiplikation.

Bild 28. 5 år pojke. Läser sin första Lassemaja-bok.

Bild 29. När läsplattan inte fungerar så söker man kunskap på det gamla viset.


Min 5 åring är flytande på spanska, engelska och svenska. Började franska skolan i augusti. Hennes första ord var ”helicoptero”. Vid 1,5 år gammal. Hon har bredd ordförråd på alla språk, och tycker inge när jag läser på svenska ”din svenska är inte bra mamma” och säger samma till hennes Papa ”men Papa du får inte läsa på spanska, den är inte bra”. Engelska och franska för jag läsa. Hon lärde sig spela vissa saker på piano själv. Hon lär sig alla låtar bra och blir galen om jag sjunger fel. ?? Hon var blöjfri på eget initiativ vid 16 månaders, skrev för första gång när hon var två och halv och ingen hade gått igenom detta med henne. Kunde lösa pussel av 30 bitar innan hon var två.

Bild 30. Pojke 5 år. Båt framifrån med fiskare och fisk.

Bild 31. Pojke 5 år. Utan titel. Ser dock ut som en skog med växter, insekter och djur.

Bild 32. Pojke 5 år Karta och uträkning.Bild 33. Pojke 5 år. Har laddat ner Minecraft och två sekunder senare är han fast. Härligt att se ögonen glittra.

Bild 34. Pojke 5 år, lägger mattepussel och räknar talen själv.

Bild 35. Pojke 5 år. Det kom ett brev singlande från övervåningen. Notera svordomarna.Bild 36. Flicka 5 år ritar eget symmetriskt mönster.

Bild 37. Pojke 5 år ritar en spindel som är cirkusdirektör - symmetriskt

Bild 38. Pojke 5 år ritar cirkusartister i symmetri.


Bild 39. Flicka 5 år 11 mån. katt.

Bild 40. Flicka 5 år 11 mån Glad Påsk!

Bild 41. Pojke 5,5 år En Robot byggd av geometriska former.
Bild 42. Flicka 5 år 11 mån. Från Filurum Sommar 2014


Bild 43. Pojke 5 år. Sitter ensam i klassrummet - skriver en lapp till sin pappa:”Jag älskar dig gillar du att spela schack jag menar när du slutar jobba

Bild 44. Pojke 5 år. Kugghjul

Bild 45. Flicka 5 år Hon visade mig (mamman) teckningen och jag svarade: Vilken fin uggla du har ritat! Hon blev besviken och svarade: -Det är ett porträtt av dig. Det är inte en uggla. Ha ha ha ha haFilm 3. Flicka 5 år 3 mån. En saga

Bild 46. Flicka 5 år.

Bild 47. Pojke 5 år. Ritar en kopp kaffe på ritplattan

Bild 48. Pojke 5 år ”morfar du vet väl att du skiner”Bild 49. Pojke 5,5 år ritar/skriver så här och försöker lära farfar korrekt uttal. Pojken har själv lärt sig alfabetets uttal på svenska, engelska, spanska, ryska och arabiska.

Bild 50. Pojke 5 år: Senaste veckans biblioteksböcker som han läst och läst om flera gånger och därefter kan berätta om i detalj.

Bild 51. Pojke 5 år kunde de fyra räknesätten

Bild 52. Pojke 5 år ritar till pappa.

Bild 53. Flicka 5 år, lyssnar på P3 Dokumentär och säger ”Nu vet jag vad André och dom där killarna dog av.”

Bild 54. Pojke 5 år fick en ritmall på dagis med multiplikation

Bild 55. Pojke 5 år. En mikrougn.

Bild 56. Pojke 5 år. Det tog en halvtimme att fylla i.

Bild 57. Pojke 5 år: Mamma jag ska bygga Englands flagga i lego.

Bild 58. Pojke 5 år. 5-åringen skickar ner lite lappar från ovanvåningen. Vanligtvis med text men idag kom denna teckning. Första sekvensen visar att jag ska hämta ett glas i skåpet och fylla med vatten i kranen, nästa att jag ska gå upp för trappan och leverera det medan han sitter kvar i soffan!

Bild 59. Pojke 5 år Planeterna

Bild 60. Pojke 5 år plockar isär och kopplar om husets överblivna modem.

Bild 61. Pojke 5 år. Dagbok från när vi reste hem från påsklov på Palma de Mallorca.

Se vidare:

5-aringar.txt · Senast uppdaterad: 2022/01/16 11:00 av anita