Användarverktyg

Webbverktyg


4-aringar

Föräldrarnas berättelser om deras barns utveckling

4-åringar

Bild 1. Middagsunderhållning när sonen var 4 år.

Bild 2. Karta till dagis då farmor ska hämta. Svängarna på vägen stämmer bra med verkligheten.

Bild 3. Pojke 4,5 år skriver att-göra-lista.

Bild 1 Bild 2

Bild 4. Pojke 4 år har själv avkodat och skrivit namnet Jesper. Bild 4

4-årskontroll på BVC: sonen genomför syntestet genom att säga bokstäverna själv. När testet är klart utbrister han: Var har du resten av bokstäverna då, som till exempel g och s.

Dottern började läsa böcker vid 4 års ålder. Hon läste alla 20 Klass 1b-böcker samt flera Sigge-böcker och Märta hästböcker, Hemliga sjöjungfrun och Riddarböcker mellan 4,5 år-5 år.

Bild 5. Pojke 4 år 4 mån ritar och skriver att mamma och hennes nya man Jesper pussas.

Vid 4-4,5 års ålder kunde dottern säga saker som: ”Mamma, vet du vad edodlolitot blir baklänges, inte på rövarspråket?” direkt när hon vaknade på morgonen.

Dottern skrev familjens alla förnamn på en garderob vid 4 år och berättade (lite skamset) att hjärnan sagt åt handen att den skulle skriva där, så hon rådde inte för att det hände. Hon försökte stoppa handen, men hjärnan hade hela kontrollen över den.

Dottern ville att vi förklarade multiplikation för henne när hon var 4 år 1 månad. Vid samma ålder undrade hon även hur det blev om man tog 15 minus 17 och förstod genast svaret. Hon ville ofta att vi gav henne mattetal, t ex när vi åkte bil, ”ge mig ett mattetal, ett svårt!”.

Vid 4,5 års ålder var vi på Stalands och då sa dottern upprepade gånger ”21212112” ganska snabbt.Sonen Jag undrade var hon såg de siffrorna och hon förklarade att hon läste ordet ”Stalands” - antalet av varje bokstav i ordet. Klurigt!

Under förskoleåldern var dottern full av fantasi. I fyraårsåldern konstaterade hon att man kan drömma på dagen också. ”Min hjärna drömmer hela tiden.”


Film 1. En mycket tidig söndagsmorgon vaknar jag plötsligt och får en monolog uppspelad för mig. Det visar sig att ännu inte fyllda 5-åringen, memorerat in i stort ordagrant introt till Viana (hade ingen aning), fattar inte hur hon lyckas komma ihåg allt.. det tar liksom aldrig slut, kul att det naturligt följer med olika intonation och känslouttryck likt berättarrösten från filmen..,;).

Bild 6. Pojke 4 år 5 mån skriver och ritar att han lärt sig att cykla samt datum.Bild 6

Dottern bad oss berätta om andra världskriget vid 4 år 2 månader, sen om första världskriget och om tredje… Ville veta massor hela tiden: ”Mamma, kan du berätta ALLT om det!” Det var ofta ett intensivt frågande med många många följdfrågor. 

Min dotter leker på engelska på förskolan när hon är 4 år. En annan förälder kommer in och ser dottern, vänder sig till pedagogen och utbrister, ”Inte visste jag att T:s mamma är engelsk”. Varpå min dotter vänder sig om och rättar föräldern, ”No, she is Swedish!”

Bild 7. Pojke 4 år. En hjärna av kaplastavar.

Efter släktkalaset springer 4-åringen ut i köket och tittar på klockan. ”Klockan är halv 8” vilket är helt korrekt ”Nu får vi skynda oss innan melodifestivalen börjar kl 8” säger barnet.

Pojke 4 år vill höra den där låten med indiska toner. Mamman står som ett frågetecken, tills pappan kommer på att det finns en Toto-låt med orientaliska skalor i mellanspelet, och ja precis den var det.

Sonen Bild 8. Flicka 4 år 10 mån klarar 250-bitars pussel. Bild 8

Flicka 4,5 år lärde sig subtraktion, multiplikation och division med tal upp till 10 i lördags. Vi var bortbjudna på middag, storebror underhöll henne med mattetal och när maten var uppäten kunde hon räknesätten. Hon kan dem fortfarande. När hon var nyss fyllda 4 kunde hon plötsligt ”läsa” ord som vi muntligt bokstaverade för henne. Testade av en slump och hon hade inte fått prova med skrivna ord innan.

Bild 9. flicka 4 år 4 mån En karta till lillebror som lämnades vid begravningen. En stjärna markerad där han ska vänta.

Bild 10. Flicka 4 år ritar grävmaskin med bandhjul, stegen bak och grävskopan fram.

Bild 11. Pojke 4 år 1 mån. God Jul.

Bild 11 Bild 9Bild 10

Bild 12

Bild 12. Barn 4 år 6 mån skriver detta men är ointresserad av att lära sig cykla.

Sonen 4,5 år (började läsa vid 3år) sitter och tittar på ketchupflaskan på matbordet. ”Mamma, man blir tjock av ketchup!” ”Jaaaa? Hur vet du det?” ”Det står på flaskan att det innehåller förtjockningsmedel.”

Pojke 4,5 år. Vill dela en nyligen uppkommen ”läsmetod” med er från vår vardag: Pojken har kommit på ett sätt att läsa även om han inte har lärt sig ännu. Behovet är stort just nu eftersom han går omkring med instruktions-boken till Donkey Kong Wii och föräldrarna är inte överdrivet sugna på att läsa i den titt som tätt… Så här går det till med hans ”läsning” berättar han: ”Jag har två ögon bakom mina ögon och i dem har jag min lasersyn som läser bokstäverna. Sen har jag en mun till bakom munnen som överlistar min riktiga mun till att säga vad där står.” Och med hjälp av bildstöd i instruktionsboken verkar det fungera alldeles utmärkt ?? . Hela familjen är glada för detta arrangemang!


Bild 13. Pojke 4 år 3 mån har byggt ett rymdskepp med symmetriskt, regelbundna luckor och svårbygd bakdel

Bild 14. Flicka 4 år 4 mån skriver saga. Den dumma flickan.

Bild 15. Pojke 4 år 5 mån skrev en lapp till pappa Jonas och lillasyster Hanna. Vi måste bygga en koja. Avslutar med De e Erik

Bild 13 bild 14 Bild 1516 Bild 16. Flicka 4 år 6 mån kan cykla med en hand utan problem

Filuren, 4 år, tittar på tecknad film: Mamman: Varför ser den där figuren ut så? Han var väl helt annorlunda innan? Filuren: Men mamma, han har ju genomgått en metamorfos! Mamman:…. Filuren: Mamma, vet du vad en metamorfos är..? Mamman: Ja… Men vet DU? Filuren, suckar demonstrativt: Det är när någon eller något förvandlas till något annat. Mamman smyger upp på natten och kollar på filmen igen för att se om de använder ordets förklaring där, men icke.

Bild 17. Flicka 4 år 6 mån har byggt en bil efter att ha tittat på en liten bild (bygginstruktioner finns inte).

Bild 18. Flicka 4 år 6 mån. Pyssel till kvällsgröten

Bild 19. Pojke 4 år. spegelvänt och symmetriskt mönster.

Bild 17  Bild 18 Bild 19Bild 20. Flicka 4 år 6 mån har gjort en ritning över klätterställning med nödutgångar samt vattenledningssystem med alternativa vägar vid stopp.

Bild 20

Bild 21. Pojke 4 år 6 mån. En människa med robotben.

Bild 22. Pojke 4 år 6 mån. Detta är min storebror som inte vill gå till skolan för det är samma som igår och i förrgår. Det är tråkigt i skolan.

Bild 23. Pojke 4 år 6 mån ritade av Erik och Hanna med snopp och snippa.

Bild 21 Bild 22 Bild 23


Bild 24. Pojke 4 år 6 mån har utvecklat sitt tredje spel. Den här gången en patiens med UNO-kort. Det mest fascinerande är att spelet faktiskt fungerar. Det går ut ibland, men inte alltid. Det berordelvis på tur i hur korten hamnar på bordet och i vilken ordning de vänds upp ur högen, men också på val man gör eftersom man ibland kan ha flera möjliga kort på bordet att para ihop handens kort med (regler i kommentar). Jag frågar vad spelet heter, men han svarar inte utan verkar ha gått vidare i tankarna.

Bild 25. Sonen på 4,5 år kan alla fyra räknesätten samt förstår negativa tal, procent och enklare bråktal. Just nu kämpar han med att lära sig att addera och subtrahera tal med olika många decimaler, i förrgår var det tex 0,006-0,3. Det är verkligen i svåraste laget för honom, men han ger sig inte.

Bild 26. Flicka 4 år. Det var en aktivitet därbarnen skulle föreställa sig något om naturen och klistra pappersbitar på papper.

Bild 24 Bild 25 Bild 26Jag köpte en sådan fönsterputsare som är så populär i reklamen och satte mig för att läsa instruktionerna. Var väl 6 till 8 delar som skulle monteras. efter gissningsvis ca 2 min utan att jag märker det säger 4-åringen. ”Nu har jag satt ihop den mamma”. ja den var korrekt monterad…

Bild 27. Pojke 4 år 6 mån klagar över huvudvärk och någon minut senare kommer han med denna teckning. ”Ungefär så här ser det nog ut inne i min hjärna just nu när jag har ont i huvudet. Det kommer liksom lite dunstar och det är det som är anledningen till att jag har ont”.

Bild 28. Pojke 4 år 6 mån. Lillkillen har aldrig intresserat sig för bokstäver, inte ens velat hålla en penna för att rita. Men så igår, en liten liten lapp.

Bild 29. Pojke 4 år 6 mån har ritat en skattkarta.

Bild 27 Bild 28
Bild 30. Pojke 4 år 6 mån Från Valter till farmor. Olika djur med stängsel mellan.

Bild 31. Pojke 4 år 6 mån Olika sorters fiskar, haj,bläckfisk, och delfin, möjligen en havssköldpappa också

Bild 32. Barn 4 år 6 mån. Regnbåge

Bild 30 Bild 31

Bild 33. Flicka 4 år. En bild som hon ritade på whiteboarden hemma i vardagsrummet i morse innan förskolan. Jag förstod inte riktigt vad det var jag såg så jag frågade henne och hon började förklara. Cirkeln längst upp är huvudet och spagettinystanet mitt i är hjärnan. De raka strecken på varje sida av hjärnan är ”sånt som sitter i vägen så inte hjärnan åker ut ur huvudet”. Nedåt kommer sedan en lugg, ögon näsa mun och 5 st typ hattifnattarmar på varje sida ”för det ska vara lika många som en människas fingrar”.

Bild 34. Pojke 4 år. Robot med knappar för olika språk.

Bild 35. Flicka 4 år 4 mån. Självporträtt - utan namn. Hon ritade med lillebror så att man skulle veta vilken teckning som var hennes

bild 33 Bild 34 bild 35
Bild 36 Bild 37 Bilderna 36 och 37. Pojke 4-år. Ritat av en nu 80-årig man.

Du vet att du är på lekträff med fyraåriga filurbarn när du pekar på en stenplatta med fossil i och frågar ”Vet någon av er vad det där är för något?” - beredd att pedagogiskt få förklara för de små liven vad fossil är för något. Varpå ena fyraåringen halvt uttråkat suckar ”En ortoceratit”.

4-årskontrollen vägrade filuren att rita en cirkel. I stället ritade han en dinosaurie med ögon, nos, klor och vassa tänder samt flera andra djur. Sköterskan bad honom då att rita en människa varpå han ritade en människa med armar, ben, ögon, näsa, mun och fingrar INNE i dinosauriens mage…

Den äldre filuren vägrade också rita en cirkel på sin 4-årskontroll. Hon ritade istället ett fint hjärta och sedan ett brudpar som hon skrev namn under, och så skrev hon under med sitt eget för- och efternamn. För övrigt är båda filurerna självlärda läsare, båda läste ord vid 2 års ålder och läste flytande vid 3 år. De lärde sig läsa genom att titta på orden när vi läste högt för dem. De bad oss ibland att peka på orden vi läste - och vips kunde de läsa.
Bild 38

Bild 38. Flicka 4 år. Jag frågade vad vill du göra. Hon sa ”vänta”, och gick till sitt rum. Efter en stund kom hon ut med ett papper och sa att hon ville gå till Ica och vi skulle handla detta. Jag fick gissa vad vi skulle göra hemma sen.

Flicka 4 år. Vår dotter satt vid frukostbordet och frågade vad fetthalt betydde. Vi hade läst mycket högläsning för henne. Hon hade utan vår inblandning lärt sig själv läsa och hittade ordet på mjölkpaketet.

Flicka 4 år. Vi gick på inskolning på nya förskolan i höstas, och fyraåringen sätter sig och ritar ett landskap. På himlen syns ett flerfärgat moln. Hon utbrister då: Jag vet inte riktigt vad jag har ritat här, men det påminner om aurora borealis! Inskolningspedagogen såg lite förundrad ut.

Bild 39

Bild 39. Flicka 4 år. En groda som dansar i ett slott.

Pojke 4 år. Kraftord (svärord eller motsvarande) är ju spännande i 4-årsåldern. Jag vet inte om det är fantasin eller någon på förskolan men sonen har en tydlig skala. Papegoj, sten och bagage? Jag får medge att jag väntar med spänning på nästa. Han har ordnat in dem eftersom och använder nu alla tre i tydlig skala:
1. Jättemycket = Sten. Ex stentung, stenmätt, stensäker. (kom strax efter 3-årsdagen)
2. Mycket = Papegoj. Ex papegojtörstig, papegojglad. (En tid innan 4 år)
3. Extremt mycket = Bagage. Ex bagagehög om Angeredsbron. (4 år o 6 veckor)

bild 40 Bild 40. Vi har fler än en gång fått höra att det är p g a oss föräldrar vår 4-åring är så försiktig och tycker att nya situationer är jobbiga. ”Om du bara slappnar av så känner hon att du är lugn och då går det bra. Hon blir stressad för att hon känner att du är stressad”. 4-åringen går på barndans på lördagar. Hon har kämpat med att våga delta men samtidigt varit envis med att hon vill fortsätta. När vi var på väg dit förra veckan berättade hon att hon trodde att hon denna gång skulle vara nervös men inte rädd och att det skulle gå bra. Hon hade nämligen en mod-lapp förklarade hon. Framme vid danssalen tar hon fram en lapp ur fickan på vilken hon skrivit ”jag e modig” och stoppar den i dansdräkten. När det känns jobbigt kan hon känna lappen genom dräkten och det hjälper tycker hon. Lappen fungerade även igår.

Bild 4 Bild 41. Min dotter, 4 år tecknade moster med sin man, deras dotter (blond), deras hund och sig själv och sin syster. Hårfärg och struktur, längd och andra egenskaper gör att det tydligt framgår vem som är vem. Jag vill minnas att hon bad mig visa när hon skulle sätta den i ramen, men gjorde det mesta själv även där. Jag reagerade aldrig över att det var något speciellt med det förrän jag flera år senare såg den på väggen hos min syster. Då hade jag fått lite mer perspektiv på vad som förväntas för olika åldrar.

Bild 42. Flicka 4 år har byggt en drake med lego.

Bild 43. Pojke 4 år 10 mån. Figurer

Bild 44. Flicka 4 år skriver ULICLI. Mamma läser högt och barnet bekräftar ”olycklig”! Det var precis det jag ville skriva! Sedan frågar hon mamma/pedagogen ”Har jag knäckt koden nu?”Bild 45 Bild 45. Mamman (skickar med en oäkta bild, jag har ritat från minnet hur sonen ritade).Sonen inför 4-årsbesöket på BVC. Varför ska vi dit?- De vill kolla längd, vikt o hur du har det, din utveckling. Hur kollar de den? Tja..du får te x rita en människa, i din ålder bör man kunna rita en huvudfoting.- Vad är en huvudfoting? Undertecknad ritar snabbt en huvudfoting. ( vilket jag vet att sonen redan kan sedan länge) - Aha… Senare vid själva besöket var det dags för att rita. Sonen ritar en cirkel med streckben o fötter runt hela cirkeln…BVC- sköterskan och vi föräldrar tittar lite frågande på sonen som förklarar - nu kan gravitationen ta tag i fötterna så den kan rulla framåt och röra sig.. tyvärr har jag inte sparat bilden, förstod inte då att det var filurigt

När morfar ville att 4-åringen skulle komma var han lite upptagen och svarade: ”Jag kommer om jag kommer. Och om jag kommer, så kommer jag när jag kommer!” Då fick morfar besked om vem som bestämmer! 😄

Sonen ”Mamma, jag vill ha en sån där gul macka som är en rektangel, med rombar på ena sidan som man lätt knäcker.” Killen kan verkligen beskriva saker imponerande korrekt och nu vet han även att det var ett rån han ville ha.

 Bild 46

Bild 46. Dotter på 4:års kontrollen BVC, ombeds rita ett kors/kryss, detta är vad hon ritade. BVC sköterskan har skrivit ner vad det är på teckningen.

Storebror såg ET en gång när han var fyra. Dagen efter vid hämtning på dagis hade han byggt ett stort projekt på förskolans gård. Alla barn hade han dragit in i ”leken”. Jag såg direkt vad det var. ET:s telefon. Han grät hejdlöst i bilen för nu när han var klar ville han stanna och invänta mörkret så att han kunde ringa hem till Afrika. (Han påstod nämligen ofta att han kom därifrån.)

Bild 47. Flicka 4 år ritade av Mymlan från Mumintrollet.

Bild 48. Pojke 4 år. Elak robot av Lego - byggd uppochned.

Bild 49. Pojke 4 år skriver Kära farmor

Bild 47 Bild 49

Bild 50Bild 51 Bilderna 50 och 51. Snart fyraåringen klickade när jag bad honom fylla i bråkdelar av former, och kunde förklara hur vi skulle skriva när det var jag som fyllde i x delar. Även när vi adderade bråkdelar gick det snabbt.

Bild 52. Pojke 4 år Leker med ord: Sko-gräns eller skog-räns

Bild 53. Flicka 4 år som tillsammans med pappan spelar in en film-saga skriven och regisserad av 4-åringen.

Bild 54. Pojke 4 år tränade i hemlighet på att skriva. Hävdade dock att han inte kunde innan han började skolan.

Bild 55. Pojke 4 år fixade alla rätt på ”engelska-provet”.

Bild 56. Pojke 4 år har aldrig visat intresse för att läsa och skriva. Plötslig kommer detta brev till mormor.

Bild 57. Pojke 4 år.Dagens projekt kaffemaskin med silvertejp och av återvinnings saker . 4 år är han . Han gjorde ritningarna och skapade efter dem ..Går att stänga locket. .Bild 58. Pojke 4 år skriver Bamse.

Jag kände mig något fnissnödig idag på lillebrors 4 års kontroll när sköterskan frågade om han kunde räkna till 10 och han svarade ”Vilket språk vill du höra det på?”

Vår ene son blev nästan underkänd på fyraårskontrollen när han efter visst funderande kläckte ur sig att bilden visade en kaffekopp. Det gjorde den inte, det var en mugg enligt BVCs facit. Hans ömma moder tyckte också att det var en kaffekopp (kopp+fat), men visste inte ens att han kunde ordet…

När sonen var fyra år gammal och vi kom till Sverige, vägrade han prata i förskolan för mer än ett år. Samtidigt gillade han titta på Once upon a time om människokroppen. En dag tyckte han att han skulle leka synapsis. Han tog strumpbyxor på huvudet och sprang fram och tillbaka blixtsnabbt som ett nervimpuls. Utan några ord förstås! Oj vad det var svårt att förklara till fröknar att det var ingen konstig monster som han lekte, utan bara vanlig synapsis som alla har i sina hjärnor.

Bild 59. När mamma kommer ut från duschen blir hon lite chockad. 4-åringen: ”Jag har ritat och gjort skyltar”.

Det är många år sedan nu men när sonen var på 4-årskontroll så frågade sköterskan om han kunde någon bokstav, då fick hon hela alfabetet både fram- och baklänges, så nog kan de en hel del våra älskade barn.

December 29, 2016 at 5:32pm 4-åringen sitter tyst i baksätet på bilen och jag frågar om han somnat. Får ingenting till svar så jag frågar igen. Då hörs en försiktig röst från baksätet: ”Förlåt mamma, jag blev så distraherad av min lampa. Jag undrar hur den ser ut inuti”. Så nu sitter man här med en trasig lampa och morfars verktygslåda…


Bild 60. Pojke 4 år Piratskepp

När min son var 4 år hörde han mig tala tingelingspråket. (Då ”dev” placeras mellan vokalerna i orden” han svarade genom att prata flytande tingelingspråk tillbaka.

Påminner mig om när vår äldsta var fyra år. Min man smällde en fluga och sonen utbrast: ”pappa näpste flugan!”

Sonen 4 år, räknade +,- och x med hjälp av Ikeas badrumspall i plast, den med prickar på. Och jag talar INTE om den rektangulära, utan den ojämna.

Fyraåringen har sedan fyraårsdagen ungefär tjatat om att han vill ha ett armbandsur. Han har inte fått något, ungefär med hänvisningen att han behöver lära sig klockan innan han behöver en egen. Står på stationen idag med barnen i väntan på 12.23 tåget och konverserar med sonen medan jag försöker leta upp mobilen i väskan. - where are we going mommy? - Triangeln köpcentrum -oh ok. Train in three…no four minutes. Jag tittar upp på den analoga klockan som visar 12.19. - Well Done darling. So, you want a watch? - Yep. Sonen har numera ett armbandsur. (Så får vi se om det var en slump men i så fall har han lite extra motivation nu).

Många gånger tycker jag att det är svårt att se filurig saker. Min filur är ju bara den han är, sån som han är. Men sen jag hittade detta forum har jag försökt tänka efter en gång extra ibland och hittar då och så små roliga händelser: - Nattade 4 årige filuren som bad om gos vilket självfallet beviljades. - I need 10 minutes. Konstaterade han lugnt. Efter en stund frågade jag om han behövde mer gos.- Actually, Tonight i need 20. Svarade han, fortfarande lika lugnt.Inte mig emot tänkte jag och låg kvar. En stund senare halvt i sömnen här jag honom säga:- 3, 2, 1, zero. Zero, mommy.- Zero? Svarade jag lite förvånad- Yes, zero. Good night mommy, bye bye. Döm om min förvåning när jag kommer ut i köket och upptäcker att det gått ganska exakt 20 minuter. Happy coincident?

Bild 61. Flicka 4 år 11 mån Säger att hon inte kan läsa - det är lättare att skriva.

Bild 62. Barn 4 år 10 mån.

Bild 63. Pojke 4 år rider.

Bild 61Sonen på 4 år hittade på egna låtar, dikter och ramsor som rimmade, lärde sig läsa på egen hand och skriver mycket noggrant och stavar mycket bra.

Film 2 Pojke 4 år läser högt ur Bamse

Bilderna 64, 65 och 66. Pojke 4 år ritar Blåmes.Bild 67. Pojke 4 år 11 mån.

Se vidare:

4-aringar.txt · Senast uppdaterad: 2022/01/07 15:50 av anita