Användarverktyg

Webbverktyg


antiauktoritar

Antiauktoritära personligheter

Särskilt begåvade barn (och vuxna) är ofta antiauktoritära på så vis att de inte självklart gör som man säger. Visserligen är det ganska vanligt bland barn i alla åldrar att protestera och inte lyssna på tillsägelser och respektera lagar och regler. Vanligast är dock att man inte visar det öppet. Det ingen ser eller vet, kan man inte dömas för.

Särskilt begåvade barn som är extroverta, protesterar och provocerar öppet om de är missnöjda eller inte förstår. De vuxna har inte självklar auktoritet. Den måste de ”förtjäna” genom att visa sig trovärdiga, pålitliga och framförallt logiska. Det är alldeles för lätt att vuxenvärlden inkompetensförklaras.

De introverta "leker kameleonter"

Särskilt begåvade barn och ungdomar diskuterar och argumenterar och vill ha klart och tydlig besked - en logisk förklaring. Framförallt gäller det anledningen till olika beslut; varför man måste göra vissa uppgifter i skolan, städa sitt rum, inte sitta vid datorn för länge, varför åka till faster Agatha på släktkalas osv osv.

Emellanåt får dessa barn diagnosen trotssyndrom.

Se även:
Barns utveckling
e-boken Utanför Ramarna
Why Anti-Authoritarians are Diagnosed as Mentally Ill
by Bruce Levine PhD, 2012
In my career as a psychologist, I have talked with hundreds of people previously diagnosed by other professionals with oppositional defiant disorder, attention deficit hyperactive disorder, anxiety disorder and other psychiatric illnesses, and I am struck by:
(1) how many of those diagnosed are essentially anti-authoritarians, and
(2) how those professionals who have diagnosed them are not.

antiauktoritar.txt · Senast uppdaterad: 2022/01/09 11:52 av anita